Biuro handlowe:
tel. (22) 721-04-52
tel./fax(22) 721- 04-53
ul. Poznańska 194,
05-850 Ożarów Maz.

home contact site_map

wskazniki-temperaturyWiele produktów przemysłowych, spożywczych, farmaceutyczno-kosmetycznych czy chemicznych wymaga zachowania odpowiedniej temperatury w czasie transportu i składowania. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura wpływa bowiem na parametry danego produktu, może spowodować jego uszkodzenie a nawet jego całkowite zniszczenie. Aby zapobiec tego rodzaju przypadkom, stosujemy wskaźniki temperatury. Mogą to być proste wskaźniki jednorazowe, wskaźniki-termometry jak również elektroniczne rejestratory temperatury.
Rodzaje

ColdMark jest samoprzylepną i samoaktywizującą się etykietą informującą o poddaniu oznaczonego nią produktu działaniu niskich temperatur mogących doprowadzić do jego uszkodzenia. Dostępne zakresy temperatur granicznych, których przekroczenie powoduje zabarwienia wskaźnika: -3 stopnie C, 0 stopni C, +2 stopnie C, +5 stopni C. Dla przykładu ColdMark oznaczony temperaturą graniczną 0oC informować będzie czy oznaczony produkt został narażony na temperaturę 0 stopni C bądź niższą. ColdMark jest szczególnie przydatny w procesie przechowywania i przewozu niektórych produktów medycznych, farmaceutyków, szczepionek, testów diagnostycznych, farb, klejów, kosmetyków, chemikaliów, art. spożywczych i roślin.

Zasada działania:

Etykieta ColdMark zawiera okienko wskaźnika, które w przypadku utrzymania właściwych warunków termicznych pozostaje bezbarwne. W momencie ekspozycji etykiety na temperaturę równą bądź niższą od określonej przez okres około 30 minut następuje zmętnienie wskaźnika oraz pojawienie się fioletowych smug. Przywrócenie właściwej temperatury etykiety powoduje nieodwracalne zabarwienie wskaźnika na kolor fioletowy.

Przechowywanie i sposób użycia:

Etykiety ColdMark należy przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie do 43 stopni C lub w chłodnym miejscu, pod warunkiem że temperatura przechowywania będzie wyższa o minimum 5 stopni C od oznaczonej na etykiecie temperatury granicznej. Właściwie przechowywane etykiety są praktycznie gotowe do użycia. Wystarczy zdjąć pasek zabezpieczający klej i nalepić ColdMark na suchą powierzchnię. Etykiety ColdMark nie należy umieszczać na powierzchniach, które mogą być poddane naciskowi. 

Dodatkowe informacje

zdjecia-Coldmark-1Standardowe temperatury graniczne: -3 stopnie C, 0 stopni C, +5 stopni C Dokładność - +/- 1 stopień C
Opakowanie - 100 sztuk
Wymiary (długość x szerokość x grubość) - 8,4 cm x 1,9 cm x 0,9 cm

Informują o przekroczeniu temperatury (wzwyż). Są to wskaźniki krótkoterminowe i wskaźniki długoterminowe. Pełna zmiana koloru poszczególnych okienek następuje po przekroczeniu określonej na wskaźniku temperatury przez określony czas o 2 stopnie C.

Zastosowanie:

Wszystkie produkty wymagające utrzymania odpowiedniej temperatury, takie jak: leki, krew, czekolada, produkty kosmetyczne, medykamenty, produkty schłodzone lub zmrożone itd.

Montaż i przechowywanie:

zdjecia-Warm-markPrzed zastosowaniem wskaźniki wymagają 30 minutowego schłodzenia do temperatury o 5 stopni C poniżej wskazanej oraz aktywowanie ich po przytwierdzeniu do towaru. Przechowywanie w temperaturze lub chłodni.

Pozwalają na monitorowanie temperatur dla

  • Typ 1 -17 stopni C
  • 2 - 8 stopni C
  • 3 - 5 stopni C
  • 4 - 2 stopnie C
  • 5 + 5 stopni C
  • 6 + 9 stopni C
  • 7 +17 stopni C
  • 8 +20 stopni C

Przy krótkotrwałym (do 5 minut) przekroczeniu określonej temperatury (wzrost) następuje częściowe przebarwienie wskaźnika. Przy dłuższym przekroczeniu danej temperatury zabarwienie obejmuje cały wskaźnik Po osiągnięciu wymaganej temperatury przebarwienia znikają, aby pojawić się, gdy temperatura zostanie ponownie przekroczona. Przed użyciem wskaźniki wymagają schłodzenia i aktywowania.

Jednorazowe, proste w użyciu naklejki z różnymi zakresami temperatur. Przekroczenie poszczególnych poziomów temperatury powoduje nieodwracalne zabarwienie się danego zakresu temperatur na czarno.
W zależności od budowy i oprogramowania pozwalają na monitorowanie, rejestrowanie, przesyłanie, drukowanie wykresów itd. Mogą działać w sposób ciągły, w określonych przedziałach czasowych, z przerwami itd. Posiadają własne źródło zasilania.